Witajcie.
Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią przychodzę do Was dzisiaj z pierwszym produktem, który znalazł się na liście 'Naturalnie?Czemu nie!'. Zapewne zastanawiacie się dlaczego akurat wybrałam czosnek. Pewnie większości z Was kojarzy on się z wampirami. Podobno je odstrasza:D. Nie wiem, nie jestem wampirem (chyba:D).
Jak byłam dzieckiem i byłam przeziębiona, to często słyszałam 'Zjedz czosnek'. Człowiek młody, głupi jadł, cierpiał, ale potem nie żałował. Przeziębienie coraz mniej dokuczało. Z wiekiem zaczęłam patrzyć na czosnek nie jak na wroga, tylko jak na naturalny antybiotyk. No ok, śmierdzi, nie oszukujmy się. Nie polecam go też jeść przed randką (no chyba, że chcecie odstraszyć potencjalnego kandydata). Smakuje też raczej przeciętnie. Nie można go za bardzo z niczym połączyć na kanapce. Ostatnio właśnie byłam chora i stwierdziłam "O może sobie zrobię kanapkę z czosnkiem, w chlebie go będzie mniej czuć". No ale mądra ja polałam jeszcze ten czosnek sosem czosnkowym, ketchupem i trochę majonezu dodałam. Nie pytajcie już o nic więcej. Koniec końców przeziębienie zniknęło:D.
Chcę Wam przedstawić również inne zastosowanie i właściwości czosnku. Może uda Wam się zaprzyjaźnić :).
Co zawiera CZOSNEK?
Czosnek, to powszechnie znana i
uprawiana w Polsce roślina lecznicza i przyprawowa. Jest bogaty w składniki mineralne,
zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod, kwas nikotynowy oraz witaminy: B1, B2, C. Czosnek to w większości woda (60%) oraz węglowodany (33%). Ilość, jaką przeważnie zjadamy (ok. 5 g), dostarcza nam jedynie 7 kcal. W czosnku znajdziemy olejki eteryczne oraz lotne. Zmiażdżony,
świeży czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada działanie
silniejsze niż popularne antybiotyki: penicylina czy tetracyklina (!)
CZOSNEK, a zdrowie.
1.Czosnek jest pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, rozpuszczaniu zakrzepów. Przyczynia się więc do zapobiegania chorób serca.
2. Jest silnym antyoksydantem, stymuluje system immunologiczny, przyczyniając się do zapobiegania nowotworom.
3. Codzienne spożywanie ząbka świeżego czosnku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, przełyku, jelit i prostaty.
4.Czosnek koi bóle głowy i ułatwia zasypianie.
5. Znany ze swojego silnego działania antybakteryjnego jest w stanie
zwalczyć wiele infekcji układu pokarmowego i pokonać zagrażające mu
bakterie i pasożyty.
6. Regularnie spożywany czosnek znacznie wpływa na pracę układu trawiennego. Przyspiesza wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit.
7. Picie nalewek z czosnku pomaga także w leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego.
8. Powoduje łatwiejsze odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza pojawiające się uczucie duszności.
9. Zwalcza grzyby i wirusy
CZOSNEK, a uroda.
1. W razie problemów z trudno gojącymi się urazami skóry, wypryskami,
czosnek można stosować w formie toniku do smarowania skóry. Do
sporządzenia takiego toniku odkażającego potrzebnych jest kilka główek
czosnku, szklanka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek i kilka kapsułek
witaminy E. Czosnek należy zmiażdżyć i w oliwie lub oleju trzymać w
szczelnym naczyniu przez kilka tygodni. Po tym czasie dodaje się
witaminę E z kapsułek, miesza i eliksir dla skóry gotowy.
2.Gdy skóra jest
znacznie uszkodzona i pojawiają się stany zapalne, ropienie, z czosnku
należy wykonywać okłady.
Kiedy CZOSNEK szkodzi?
1.Czosnek nie może znajdować się w diecie matek karmiących piersią i nie można go podawać dzieciom do 1 roku życia.
2. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe nie mogą jeść czosnku, nasila on ich działanie.
3.Czosnek nie powinien także widnieć z menu osób chorych na nerki, na schorzenia żołądka, jelit, chorujące na zapalenie płuc.
4. Zbyt duże dawki czosnku mogą się przyczynić do uszkodzeń wątroby.
Jak pozbyć się przykrego zapachu CZOSNKU?
1.Żucie zielonej natki pietruszki lub goździków (w ilości około dziesięciokrotnie większej niż czosnku),
2.zjedzenie łyżeczki miodu, jabłka, ziarnka palonej kawy,
3.popijanie jogurtem lub mlekiem,
4.popijanie czerwonym winem
Źródło:
Lubicie czosnek? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Używacie go w kuchni :)?
.