Garlic/Der Knoblauch/чеснок/ail, czyli porozmawiajmy o Czosnku.

Witajcie.

Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią przychodzę do Was dzisiaj z pierwszym produktem, który znalazł się na liście 'Naturalnie?Czemu nie!'. Zapewne zastanawiacie się  dlaczego akurat wybrałam czosnek. Pewnie większości z Was kojarzy on się z wampirami. Podobno je odstrasza:D. Nie wiem, nie jestem wampirem (chyba:D). 
Jak byłam dzieckiem i byłam przeziębiona, to często słyszałam 'Zjedz czosnek'. Człowiek młody, głupi jadł, cierpiał, ale potem nie żałował. Przeziębienie coraz mniej dokuczało. Z wiekiem zaczęłam patrzyć na czosnek nie jak na wroga, tylko jak na naturalny antybiotyk. No ok, śmierdzi, nie oszukujmy się. Nie polecam go też jeść przed randką (no chyba, że chcecie odstraszyć potencjalnego kandydata). Smakuje też raczej przeciętnie. Nie można go za bardzo z niczym połączyć na kanapce. Ostatnio właśnie byłam chora i stwierdziłam "O może sobie zrobię kanapkę z czosnkiem, w chlebie go będzie mniej czuć". No ale mądra ja polałam jeszcze ten czosnek sosem czosnkowym, ketchupem i trochę majonezu dodałam. Nie pytajcie już o nic więcej. Koniec końców przeziębienie zniknęło:D.
Chcę Wam przedstawić również inne zastosowanie i właściwości czosnku. Może uda Wam się zaprzyjaźnić :).






Co zawiera CZOSNEK?

 Czosnek, to powszechnie znana i uprawiana w Polsce roślina lecznicza i przyprawowa. Jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod, kwas nikotynowy oraz witaminy: B1, B2, CCzosnek to w większości woda (60%) oraz węglowodany (33%). Ilość, jaką przeważnie zjadamy (ok. 5 g), dostarcza nam jedynie 7 kcal. W czosnku znajdziemy olejki eteryczne oraz lotne. Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada działanie silniejsze niż popularne antybiotyki: penicylina czy tetracyklina (!)


CZOSNEK, a zdrowie.

1.Czosnek jest pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, rozpuszczaniu zakrzepów. Przyczynia się więc do zapobiegania chorób serca.
2. Jest silnym antyoksydantem, stymuluje system immunologiczny, przyczyniając się do zapobiegania nowotworom.
3. Codzienne spożywanie ząbka świeżego czosnku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, przełyku, jelit i prostaty.
4.Czosnek koi  bóle głowy i ułatwia zasypianie. 
5. Znany ze swojego silnego działania antybakteryjnego jest w stanie zwalczyć wiele infekcji układu pokarmowego i pokonać zagrażające mu bakterie i pasożyty.
6. Regularnie spożywany czosnek znacznie wpływa na pracę układu trawiennego. Przyspiesza wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit.
7. Picie nalewek z czosnku pomaga także w leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego.
8. Powoduje łatwiejsze odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza pojawiające się uczucie duszności.
9. Zwalcza grzyby i wirusy


CZOSNEK, a uroda.

1. W razie problemów z trudno gojącymi się urazami skóry, wypryskami, czosnek można stosować w formie toniku do smarowania skóry. Do sporządzenia takiego toniku odkażającego potrzebnych jest kilka główek czosnku, szklanka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek i kilka kapsułek witaminy E. Czosnek należy zmiażdżyć i w oliwie lub oleju trzymać w szczelnym naczyniu przez kilka tygodni. Po tym czasie dodaje się witaminę E z kapsułek, miesza i eliksir dla skóry gotowy. 
2.Gdy skóra jest znacznie uszkodzona i pojawiają się stany zapalne, ropienie, z czosnku należy wykonywać okłady. 


Kiedy CZOSNEK szkodzi?


1.Czosnek nie może znajdować się w diecie matek karmiących piersią i nie można go podawać dzieciom do 1 roku życia. 
2. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe nie mogą jeść czosnku, nasila on ich działanie.
3.Czosnek nie powinien także widnieć z menu osób chorych na nerki, na schorzenia żołądka, jelit, chorujące  na zapalenie płuc.
4. Zbyt duże dawki czosnku mogą się przyczynić do uszkodzeń wątroby.



Jak pozbyć się przykrego zapachu CZOSNKU?

1.Żucie zielonej natki pietruszki lub goździków (w ilości około dziesięciokrotnie większej niż czosnku),
2.zjedzenie łyżeczki miodu, jabłka, ziarnka palonej kawy,
3.popijanie jogurtem lub mlekiem,
4.popijanie czerwonym winem



Źródło:
Klik 
Klik 
klik 


Lubicie czosnek? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Używacie go w kuchni :)?

.

19 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy post, nie znałam takich zastosowani czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię czosnek, a w szczególności sos czosnkowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Ci że jak jestem jakimś totalnym indywiduum bo nie cierpię sosu czosnkowego (a pół Polski uwielbia, wiem) tak sam świeży czosnek w kanapkach czy daniach kocham :D Problem taki, że właśnie zazwyczaj się po tym niemiłosiernie śmierdzi. Musze wykorzystać Twoje sposoby z pozbyciem się zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że czosnek ma tyle zastosowań. Bardzo fajny post. Jeśli chodzi o kuchnię to czosnek jest obowiązkowym składnikiem makaronu ze szpinakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie czytac takie posty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie lubię samego czosnku, a w potrawach uwielbiam! Co do przepisów:
    1. Przemycaj czosnek do pieczonych warzyw- ziemniaki, marchewka, czerwona cebula, kabaczek lub dynia + kilka przekrojonych ząbków czosnku- czosnek traci zapach, ale smak ma genialny wtedy
    2. Sos czosnkowy rób swój - dużo lepszy i dużo zdrowszy, robi się go w 3 minuty :) mój przepis (sprawdzony!):
    http://domatorkawdomu.blogspot.com/2014/09/domowy-sos-czosnkowy.html
    3. Rób oleje smakowe z czosnkiem. Pychota i samo zdrowie. do sałatek, czy do pieczenia idealne. Też prościutkie:
    http://domatorkawdomu.blogspot.com/2015/01/olej-czosnkowo-zioowy.html
    4. No i jak pieczesz jakieś mięsko to wtedy polecam czosnek rozgnieść w prasce i natrzeć mięcho- pychota :)

    Polubisz czosnek w daniach tak jak i ja ;)

    Pozdrawiam i życzę smacznego :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Czosnek w mojej kuchni jest często używany do potraw w u miarkowanych porcjach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię czosnek, trzeba też pamiętać że jeśli już jemy to czosnek musi być zmiażdżony lub dokładnie pogryzione, zbyt duże kawałki mogą podrażniać ściany żołądka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czosnek zjadam tylko pocięty w sosie czosnkowym, smażony z cebulką do carbonary i granulowany, jako przyprawa. :D

    Co do Twojego komentarza: Nie działa Ci ten pasek na górze? Jak klikniesz w 'o mnie' lub w 'kategorie', to coś Ci się pojawia?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czosnek to ja kocham, na randki już nie chodzę, a mój wybranek dzięki bogu nie jest wampirem i czocha kocha tak jak ja :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ja teraz mam czosnek wszędzie, bo nabawiłam się niefajnej choroby skóry i musze podnieść odporność, już powoli mam go dosyć...

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie stronię od czosnku, lubię go w sosach, potrawach, może dlatego rzadko choruję ;)
    Kiedyś, jako dziecko byłam na wakacjach na jednym turnusie z kobitką, która codziennie jadła ząbek czosnku. Trochę było od niej czuć zapach czosnku, z dzieciakami daliśmy jej przezwisko Lady Czosnek ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja lubię i używam☺. Na kanapce to tylko z masłem i solą i nie można jeść od razu trzeba parę minut odczekać. Często robię sos czosnkowy, nawet dzieciaki moje lubią.

    OdpowiedzUsuń
  14. Potem fajnie się hmm pachnie; D

    OdpowiedzUsuń
  15. mój brat dodaje czosnek prawie do wszystkiego, czego się da. Na drugi dzień, gdy otworzy drzwi po wstaniu, mamy ochotę zatkać nosy hahaha :D

    OdpowiedzUsuń
  16. czosnek to moja przyprawa nr 1, do większości dań go dodaję :) cenne sposoby na zniwelowanie zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja uwielbiam czosnek, ale moi rodzice go nigdy nie lubili, więc dopiero to uwielbienie się zaczęło po poznaniu mojego lubego, bo to on mnie tym zaraził:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Czosnek na wypryski? No muszę spróbować tej mikstury ;)
    Uwielbiam sos czosnkowy, z Mężem moglibyśmy jeść go na okrągło ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz;)
Chętnie odwiedzę Twój blog:)
Nie toleruję jednak spamu i określenie"obserwujemy?" powoduje u mnie nerwicę;)

Jeżeli mój blog Ci się podoba-zaobserwuj
Jeżeli Twój spodoba się mi-odwdzięczę się tym samym:)

Copyright © 2016 zakochana w kolorkach , Blogger