Apple/яблоко/Apfel/林檎, czyli porozmawiajmy o Jabłku :)

Witajcie :)
Wpis, o naturalnych produktach miał się pojawić we wtorek, ale wiecie jak to w życiu czasem bywa i z wpisem przybywam dziś :). Jeżeli chcecie poczytać o czosnku i miodzie, to serdecznie zapraszam :).






Co zawiera JABŁKO?


Jabłka zawierają witaminę A (a dokładniej prowitaminę A beta-karoten). Ocenia się, że trzeba zjeść sześć średniej wielkości jabłek, by zaspokoić dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. To sporo i z pewnością jest wiele lepszych źródeł tej witaminy, choćby dzika róża. W zróżnicowanej diecie nie można jednak zapominać o mocy jabłka. Ten powszechnie uprawiany od setek lat owoc w naszym kraju (i na świecie: jest drugi, zaraz po winogronach) dostarcza nam wielu cennych składników, a organizm zazwyczaj wyśmienicie je przyswaja (alergie i nietolerancje składników jabłka to w Polsce rzadkość, dlatego jabłko jest zazwyczaj pierwszym owocem wprowadzanym do diety dziecka). Ma ogromne znaczenie co jemy, ale i to, co z tym zrobi nasze ciało. W przypadku jabłek raczej nic się nie zmarnuje. Gdy sięgasz po egzotyczne potrawy i produkty, bywa naprawdę różnie.Zawierają wiele minerałów (w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu).


JABŁKO, a zdrowie.
usprawniający pracę układu nerwowego i serca

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html



1. Usprawniają prace układu nerwowego i serca
2.Wpływają korzystnie na jelitową florę bakteryjną.
3.Jabłka zwiększają stężenie dobrego cholesterolu HDL, a obniżają zły LDL.
4.Uszczelniają naczynia krwionośne.
5.Jabłka dają uczucie sytości.
6.Zwiększają odporność. 
7.Wzmacniają paznokcie, włosy i zęby(!)
8.Zmniejszają obrzęki.



JABŁKO, a uroda.


1.Witamina C spowalnia proces starzenia się komórek, witamina A dba o kondycję skóry i oczu. 
2.Potas zwiększa napięcie mięśni, a wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów.
3. Krzem poprawia wygląd włosów i paznokci, a żelazo, jako jeden ze składników hemoglobiny, wpływa na dotlenienie organizmu.
4.Ze względu na sporą zawartość pektyn, które w układzie pokarmowym regulują florę bakteryjną i neutralizują substancje toksyczne jabłka polecane są szczególnie osobom, które spożywają duże ilości mięsa, tłuszczu, jaj i chleba. Ponadto polifenole z jabłek chronią przed wolnymi rodnikami, które są główną przyczyną starzenia skóry.



JABŁKOWE ciekawostki :).



1.Istnieje ponad 8000 tysięcy odmian jabłek.
2. Jabłek nie należy przechowywać z innymi owocami, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje szybsze ich dojrzewanie i psucie innych owoców. 
3.Średniej wielkości jabłko ma 80 kalorii.
4. Przeciętny człowiek zjada 65 jabłek rocznie.
5. W jabłkach jest 25% powietrza, dlatego unoszą się na wodzie.
abłko może być składnikiem diety odchudzającej - nie tylko dobrze wpływa na układ pokarmowy, ale przede wszystkim nie tuczy, bo zawiera jedynie ok. 130 kcal.
Jabłek nie należy przechowywać z innymi owocami, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje szybsze dojrzewanie i psucie się innych owoców.



Źródło:


A Wy lubicie jabłka?:)
usprawniający pracę układu nerwowego i serca

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
usprawniający pracę układu nerwowego i serca

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
Choć są zupełnie przeciętne pod względem wartości odżywczych  - więcej witaminy C mają wiśnie, jagody, nie mówiąc o cytrusach; a magnezu, wapnia i fosforu - gruszki i śliwki, to do jabłek należy jesień.
Co jest w nich cennego? Ze składników mineralnych jest to potas usprawniający pracę układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w postaci pektyn, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną, regulują wypróżnienia, lecząc biegunki (duszone) i zaparcia (surowe). Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny, przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
Choć są zupełnie przeciętne pod względem wartości odżywczych  - więcej witaminy C mają wiśnie, jagody, nie mówiąc o cytrusach; a magnezu, wapnia i fosforu - gruszki i śliwki, to do jabłek należy jesień.
Co jest w nich cennego? Ze składników mineralnych jest to potas usprawniający pracę układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w postaci pektyn, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną, regulują wypróżnienia, lecząc biegunki (duszone) i zaparcia (surowe). Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny, przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
Choć są zupełnie przeciętne pod względem wartości odżywczych  - więcej witaminy C mają wiśnie, jagody, nie mówiąc o cytrusach; a magnezu, wapnia i fosforu - gruszki i śliwki, to do jabłek należy jesień.
Co jest w nich cennego? Ze składników mineralnych jest to potas usprawniający pracę układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w postaci pektyn, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną, regulują wypróżnienia, lecząc biegunki (duszone) i zaparcia (surowe). Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny, przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html

10 komentarzy:

  1. Nie szczególnie przepadam za jabłkami, co jest prawdopodobnie dziwne, ale wolę inne owoce. Choć np jako dodatek do koktajli są super :)
    No to jak najbardziej zdrowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jabłka, a szarlotki to już w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie jestem zwolenniczką jabłek, jedynie sok od sąsiada z sadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lbie jabłka jako sok i w szarlotce inaczej nie zjem

    OdpowiedzUsuń
  5. Za jabłami niestety nie przepadam, zbyt mało ich zjadam .

    OdpowiedzUsuń
  6. jabłuszka uwielbiam, zawsze musza być u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz;)
Chętnie odwiedzę Twój blog:)
Nie toleruję jednak spamu i określenie"obserwujemy?" powoduje u mnie nerwicę;)

Jeżeli mój blog Ci się podoba-zaobserwuj
Jeżeli Twój spodoba się mi-odwdzięczę się tym samym:)

Copyright © 2016 zakochana w kolorkach , Blogger