Wpis, o naturalnych produktach miał się pojawić we wtorek, ale wiecie jak to w życiu czasem bywa i z wpisem przybywam dziś :). Jeżeli chcecie poczytać o czosnku i miodzie, to serdecznie zapraszam :).
Jabłka zawierają witaminę A (a dokładniej prowitaminę A beta-karoten).
Ocenia się, że trzeba zjeść sześć średniej wielkości
jabłek, by
zaspokoić dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. To sporo i z
pewnością jest wiele lepszych źródeł tej witaminy, choćby dzika róża. W
zróżnicowanej diecie nie można jednak zapominać o mocy
jabłka. Ten
powszechnie uprawiany od setek lat owoc w naszym kraju (i na świecie:
jest drugi, zaraz po winogronach) dostarcza nam wielu cennych
składników, a organizm zazwyczaj wyśmienicie je przyswaja (alergie i
nietolerancje składników
jabłka to w Polsce rzadkość, dlatego
jabłko
jest zazwyczaj pierwszym owocem wprowadzanym do diety dziecka). Ma
ogromne znaczenie co jemy, ale i to, co z tym zrobi nasze ciało. W
przypadku
jabłek raczej nic się nie zmarnuje. Gdy sięgasz po egzotyczne
potrawy i produkty, bywa naprawdę różnie.Zawierają wiele minerałów (w tym potasu, żelaza, cynku,
krzemu).
JABŁKO, a zdrowie.
usprawniający
pracę układu nerwowego i serca
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
1. Usprawniają prace układu nerwowego i serca
2.Wpływają korzystnie na jelitową florę bakteryjną.
3.Jabłka zwiększają stężenie dobrego cholesterolu HDL, a obniżają zły LDL.
4.Uszczelniają naczynia krwionośne.
5.Jabłka dają uczucie sytości.
6.Zwiększają odporność.
7.Wzmacniają paznokcie, włosy i zęby(!)
8.Zmniejszają obrzęki.
JABŁKO, a uroda.
1.Witamina C spowalnia proces starzenia się komórek, witamina A dba o
kondycję skóry i oczu.
2.Potas zwiększa napięcie mięśni, a wapń jest
niezbędny do budowy kości i zębów.
3. Krzem poprawia wygląd włosów i
paznokci, a żelazo, jako jeden ze składników hemoglobiny, wpływa na
dotlenienie organizmu.
4.Ze względu na sporą zawartość pektyn, które w układzie pokarmowym
regulują florę bakteryjną i neutralizują substancje toksyczne jabłka
polecane są szczególnie osobom, które spożywają duże ilości mięsa,
tłuszczu, jaj i chleba. Ponadto polifenole z jabłek chronią przed
wolnymi rodnikami, które są główną przyczyną starzenia skóry.
JABŁKOWE ciekawostki :).
1.Istnieje ponad 8000 tysięcy odmian jabłek.
2. Jabłek nie należy przechowywać z innymi owocami, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje szybsze ich dojrzewanie i psucie innych owoców.
3.Średniej wielkości jabłko ma 80 kalorii.
4. Przeciętny człowiek zjada 65 jabłek rocznie.
5. W jabłkach jest 25% powietrza, dlatego unoszą się na wodzie.
abłko może być składnikiem diety odchudzającej - nie tylko dobrze wpływa na układ pokarmowy, ale przede wszystkim nie tuczy, bo zawiera jedynie ok. 130 kcal.
Jabłek nie należy przechowywać z innymi owocami, ponieważ wydzielany przez nie etylen powoduje szybsze dojrzewanie i psucie się innych owoców.
Źródło:
A Wy lubicie jabłka?:)
usprawniający
pracę układu nerwowego i serca
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
usprawniający
pracę układu nerwowego i serca
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
Choć są zupełnie przeciętne pod względem
wartości odżywczych
- więcej witaminy C mają wiśnie, jagody, nie mówiąc o cytrusach; a
magnezu, wapnia i fosforu - gruszki i śliwki, to do jabłek należy
jesień.
Co jest w nich cennego? Ze składników mineralnych jest to potas usprawniający
pracę
układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w
postaci pektyn, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną,
regulują wypróżnienia, lecząc biegunki (duszone) i zaparcia (surowe).
Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada
stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny,
przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
Choć są zupełnie przeciętne pod względem
wartości odżywczych
- więcej witaminy C mają wiśnie, jagody, nie mówiąc o cytrusach; a
magnezu, wapnia i fosforu - gruszki i śliwki, to do jabłek należy
jesień.
Co jest w nich cennego? Ze składników mineralnych jest to potas usprawniający
pracę
układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w
postaci pektyn, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną,
regulują wypróżnienia, lecząc biegunki (duszone) i zaparcia (surowe).
Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada
stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny,
przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
Choć są zupełnie przeciętne pod względem
wartości odżywczych
- więcej witaminy C mają wiśnie, jagody, nie mówiąc o cytrusach; a
magnezu, wapnia i fosforu - gruszki i śliwki, to do jabłek należy
jesień.
Co jest w nich cennego? Ze składników mineralnych jest to potas usprawniający
pracę
układu nerwowego i serca. Wielkim bogactwem jabłek jest błonnik w
postaci pektyn, które korzystnie wpływają na jelitową florę bakteryjną,
regulują wypróżnienia, lecząc biegunki (duszone) i zaparcia (surowe).
Dzięki pektynom zwiększa się poziom dobrego cholesterolu HDL, a spada
stężenie złego LDL. Są też bogatym źródłem kwercetyny,
przeciwutleniacza uszczelniającego naczynia krwionośne i zapobiegającego osadzaniu się w nich blaszek miażdżycowych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jablka-zawieraja-potas-pektyny-i-przeciwutleniacze_37114.html
Uwielbiam jabłuszka :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłuszka :D
OdpowiedzUsuńNie szczególnie przepadam za jabłkami, co jest prawdopodobnie dziwne, ale wolę inne owoce. Choć np jako dodatek do koktajli są super :)
OdpowiedzUsuńNo to jak najbardziej zdrowa przekąska :)
Uwielbiam jabłka, a szarlotki to już w ogóle ;)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię jabłuszka :D
OdpowiedzUsuńja nie jestem zwolenniczką jabłek, jedynie sok od sąsiada z sadu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka :)
OdpowiedzUsuńja lbie jabłka jako sok i w szarlotce inaczej nie zjem
OdpowiedzUsuńZa jabłami niestety nie przepadam, zbyt mało ich zjadam .
OdpowiedzUsuńjabłuszka uwielbiam, zawsze musza być u mnie ;)
OdpowiedzUsuń