Chocolate, Schokolade,шоколад, チョコレート, czyli porozmawiajmy o czekoladzie:)

Witajcie :)
Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim, zdrowym produktem, który znalazł swoje miejsce w projekcie 'Naturalnie?Czemu nie!'. Ale to przeleciało! Jeżeli chcecie poznać dobroczynne właściwości czosnku, miodu, jabłka, i ogórka, to zapraszam Was do wcześniejszych notek. 
O czym dziś mowa? O czekoladzie oczywiście !:)







Co zawiera CZEKOLADA? 

W czekoladzie występują aminy biogenne, w największych ilościach tyraminy i fenyloetyloaminy. Ostatnie są modulatorami synaps nerwowych w mózgu, oraz uznawane są za możliwą przyczynę migren i stanów depresyjnych.
Czekolada, dzięki zawartości flawonoidów, zmniejsza ryzyko zaburzeń pracy serca i wystąpienia choroby wieńcowej. Głównymi polifenolami są flawanole i flawonole, wśród nich najwięcej znajduje się: katechin, epikatechin, proantocyjanidyn, kwercetyn i klowamid.
Flawonoidy mają wiele zalet, m.in. hamują proces utleniania lipoprotein oraz zapobiegają zlepianiu się i agregacji płytek krwi. Spożywanie tych substancji obniża prawdopodobieństwo zachorowania na serce, a także na inne choroby wieku starczego.
Innymi substancjami, aktywnymi biologicznie są witaminy i substancje mineralne. Witaminy zawarte w czekoladzie to: tiamina, ryboflawina, pirydoksamina, kobalamina, biotyna oraz kwas foliowy. Do substancji mineralnych w składzie czekolady zalicza się: magnez, żelazo, potas, fosfor i wapń
Głównym składnikiem czekolady są węglowodany pełniące rolę energetyczną. Węglowodany, zwykle w postaci sacharozy, dodawane w procesie technologicznym do czekolad mają za zadanie łagodzenie goryczy z miazgi kakaowej. Najmniejszą ilością sacharozy charakteryzują się czekolady z największa ilością kakao, tak więc czekolada o zawartości kakao 99 % zawiera 8,34g sacharozy w 100g czekolady.
 
 
CZEKOLADA, a zdrowie.


1. Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę
2.Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru!
3.Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami.
4.Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca.
5.Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza
6.Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności.



CZEKOLADA, a uroda.


1. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie skóry.
2. Spowalnia procesy starzenia
3. Kofeina zawarta w czekoladzie sprzyja odchudzaniu, ale UWAGA! Tylko ta gorzka;)
4. Pomaga zwalczyć stres.
5. Odżywia skórę.
6, Nawilża i chroni włosy.


CZEKOLADOWE ciekawostki.

Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Gorzka-czekolada-ma-najwiecej-wartosci-odzywczych_34856.html
Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Gorzka-czekolada-ma-najwiecej-wartosci-odzywczych_34856.html


1.Angielskie słowo „chocolate” pochodzi od języka Azteków i słowa „Xocolatl”, które z kolei znaczyło… gorzka woda.
2. Każda, ale to absolutnie każda wyprawa kosmiczna (zarówno amerykańska, jak i rosyjska) miała na wyposażeniu czekoladę!
3.  Producenci czekolady zużywają obecnie 40% światowego zapotrzebowania na migdały i 20% na orzeszki ziemne.
4. Zapach czekolady wpływa pozytywnie na fale mózgowe odpowiedzialne za relaks.
5. Czekoladowe M&M-sy wymyślono w 1941 z myślą o żołnierzach. Szukano sposobu, by mogli jeść nieroztopioną czekoladę w celu poprawy nastroju…
6. Jedzona w dużych ilościach czekolada może wywoływać… bóle głowy. Nie poleca się (dużych ilości) czekolady osobom uskarżającym się na migrenę.
 
 
 
 
Źródło:
 
 
KTO NIE LUBI CZEKOLADY?:P 

17 komentarzy:

  1. Jak widać czekolada przynosi same korzyści dla urody :) A ja ją tak uwielbiam jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja na diecie a ty kusisz czekolada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet na diecie można skubnąć czekolady, ale z umiarem:)

      Usuń
  3. Obrazek na końcu jest najlepszy ;) czasem wolę zjeść konkretną gorzką czekoladę niż "zwykłą" mleczną. Fajnie sprawdza się dodana do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to teraz życzę sobie, żebym się przekonała do gorzkiej czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej spodobało mi się stwierdzenie że czekolada to sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham <3 Całe szczęście, że możemy czerpać z niej tyle korzyści ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, ja też ostatnio pisałam artykuł, ale nie na bloga, o czekoladzie właśnie. :) Zgadzam się, że ma ona świetne właściwości zwłaszcza chyba najlepiej wpływa na nasz umysł :) Ja od jakiegoś czasu mam czekoladę ciemną w domu codziennie, i zjadam trzy kawałki dziennie do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mamo, przecież ja nie mogę na to patrzeć! ja jestem na diecie, aaa :((

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja niestety jestem uzależniona od czekolady, bo jest substancją silnie uzależniającą ;) Ale naprawdę pozytywnie wpływa na umysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o czekolada to moja słabość, to coś czego nie mogę sobie odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dopiero co zjadłam kilka kafelek czekolady a po przeczytaniu Twojego posta mam ochotę na jeszcze więcej ;)
    Uwieeeelbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz;)
Chętnie odwiedzę Twój blog:)
Nie toleruję jednak spamu i określenie"obserwujemy?" powoduje u mnie nerwicę;)

Jeżeli mój blog Ci się podoba-zaobserwuj
Jeżeli Twój spodoba się mi-odwdzięczę się tym samym:)

Copyright © 2016 zakochana w kolorkach , Blogger