Chocolate, Schokolade,шоколад, チョコレート, czyli porozmawiajmy o czekoladzie:)
Witajcie :)
1. Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę
Dzisiaj przychodzę do Was z ostatnim, zdrowym produktem, który znalazł swoje miejsce w projekcie 'Naturalnie?Czemu nie!'. Ale to przeleciało! Jeżeli chcecie poznać dobroczynne właściwości czosnku, miodu, jabłka, i ogórka, to zapraszam Was do wcześniejszych notek.
O czym dziś mowa? O czekoladzie oczywiście !:)
Co zawiera CZEKOLADA?
W czekoladzie występują aminy biogenne, w największych
ilościach tyraminy i fenyloetyloaminy. Ostatnie są modulatorami synaps
nerwowych w mózgu, oraz uznawane są za możliwą przyczynę migren i stanów
depresyjnych.
Czekolada, dzięki zawartości flawonoidów, zmniejsza
ryzyko zaburzeń pracy serca i wystąpienia choroby wieńcowej. Głównymi
polifenolami są flawanole i flawonole, wśród nich najwięcej znajduje
się: katechin, epikatechin, proantocyjanidyn, kwercetyn i klowamid.
Flawonoidy mają wiele zalet, m.in. hamują proces utleniania
lipoprotein oraz zapobiegają zlepianiu się i agregacji płytek krwi.
Spożywanie tych substancji obniża prawdopodobieństwo zachorowania na
serce, a także na inne choroby wieku starczego.
Innymi substancjami, aktywnymi biologicznie są witaminy i substancje
mineralne. Witaminy zawarte w czekoladzie to: tiamina, ryboflawina,
pirydoksamina, kobalamina, biotyna oraz kwas foliowy. Do substancji
mineralnych w składzie czekolady zalicza się: magnez, żelazo, potas,
fosfor i wapń
Głównym składnikiem czekolady są węglowodany pełniące rolę energetyczną.
Węglowodany, zwykle w postaci sacharozy, dodawane w procesie
technologicznym do czekolad mają za zadanie łagodzenie goryczy z miazgi
kakaowej. Najmniejszą ilością sacharozy charakteryzują się czekolady z
największa ilością kakao, tak więc czekolada o zawartości kakao 99 %
zawiera 8,34g sacharozy w 100g czekolady.
CZEKOLADA, a zdrowie.
1. Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę
2.Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru!
3.Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami. Te naturalne substancje hamują procesy utleniania "złego" cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami.
4.Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca.
5.Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek i jako łagodny środek moczopędny znakomicie je oczyszcza
6.Łagodzi kaszel. Ostatnio naukowcy odkryli, że teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina i nie wywołuje uczucia senności.
CZEKOLADA, a uroda.
1. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie skóry.
2. Spowalnia procesy starzenia
3. Kofeina zawarta w czekoladzie sprzyja odchudzaniu, ale UWAGA! Tylko ta gorzka;)
4. Pomaga zwalczyć stres.
5. Odżywia skórę.
6, Nawilża i chroni włosy.
CZEKOLADOWE ciekawostki.
1.Angielskie słowo „chocolate” pochodzi od języka Azteków i słowa „Xocolatl”, które z kolei znaczyło… gorzka woda.
2. Każda, ale to absolutnie każda wyprawa kosmiczna (zarówno amerykańska, jak i rosyjska) miała na wyposażeniu czekoladę!
3. Producenci czekolady zużywają obecnie 40% światowego zapotrzebowania na migdały i 20% na orzeszki ziemne.
4. Zapach czekolady wpływa pozytywnie na fale mózgowe odpowiedzialne za relaks.
5. Czekoladowe M&M-sy wymyślono w 1941 z
myślą o żołnierzach. Szukano sposobu, by mogli jeść nieroztopioną
czekoladę w celu poprawy nastroju…
6. Jedzona w dużych ilościach czekolada może
wywoływać… bóle głowy. Nie poleca się (dużych ilości) czekolady osobom
uskarżającym się na migrenę.
Źródło:
KTO NIE LUBI CZEKOLADY?:P
Jak widać czekolada przynosi same korzyści dla urody :) A ja ją tak uwielbiam jeść :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z czekolady<3
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladę:)
OdpowiedzUsuńja na diecie a ty kusisz czekolada:)
OdpowiedzUsuńnawet na diecie można skubnąć czekolady, ale z umiarem:)
UsuńObrazek na końcu jest najlepszy ;) czasem wolę zjeść konkretną gorzką czekoladę niż "zwykłą" mleczną. Fajnie sprawdza się dodana do owsianki :)
OdpowiedzUsuńCzekoladę to ja uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńNo to teraz życzę sobie, żebym się przekonała do gorzkiej czekolady:)
OdpowiedzUsuńNajbardziej spodobało mi się stwierdzenie że czekolada to sałatka :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę :)
OdpowiedzUsuńMniam, czekolada!
OdpowiedzUsuńKocham <3 Całe szczęście, że możemy czerpać z niej tyle korzyści ;)
OdpowiedzUsuńO, ja też ostatnio pisałam artykuł, ale nie na bloga, o czekoladzie właśnie. :) Zgadzam się, że ma ona świetne właściwości zwłaszcza chyba najlepiej wpływa na nasz umysł :) Ja od jakiegoś czasu mam czekoladę ciemną w domu codziennie, i zjadam trzy kawałki dziennie do kawy :)
OdpowiedzUsuńmamo, przecież ja nie mogę na to patrzeć! ja jestem na diecie, aaa :((
OdpowiedzUsuńJa niestety jestem uzależniona od czekolady, bo jest substancją silnie uzależniającą ;) Ale naprawdę pozytywnie wpływa na umysł ;)
OdpowiedzUsuńo czekolada to moja słabość, to coś czego nie mogę sobie odmówić :)
OdpowiedzUsuńDopiero co zjadłam kilka kafelek czekolady a po przeczytaniu Twojego posta mam ochotę na jeszcze więcej ;)
OdpowiedzUsuńUwieeeelbiam <3